Early skafferiet

Noen må holde hjulene i gang 
Noen må holde hjulene i gang 

 Tro det eller ei, men det er faktisk ikke alle som har ferie når alle andre har det.

Read more
Drømmen om midsommer
Drømmen om midsommer

 

Finnes det noe vakrere enn Skandinavisk midsommer? Lyset, lange netter, blomstene, luktene, magien, håpet om en lang og varm sommer… er det ikke dette vi gleder oss til hele året? 

Read more
Glade maidager
Glade maidager

 

Før jeg flyttet på landet, bodde jeg i byen. Da var våren en eneste stor fest! Glade maidager fra början til slut. Jeg gledet meg til mai hele året!

Read more
Jula varer helt til påske 
Jula varer helt til påske 

 

Til tross for at vi fremdeles har grangirlandere hengende på låven og det er opptil flere grantrær rundt omkring på gården, snøen atter en gang ligger rekordlenge og undertegnede er selverklært juledronning, kan jeg med sikkerhet si at julen ikke varer helt til påske.

Read more
Joda, våren kommer -selv på Helgøya! (only in Norwegian)
Joda, våren kommer -selv på Helgøya! (only in Norwegian)

 

Nå er det håp! Det er nesten så jeg ser krokusen spruter opp av bakken og bjørka har fått et snev av grønne museører. Og solen; den varmer ihvertfall mye mer enn for en måned siden. 

Read more
Februar; morsom og kort (for Lev Landlig)
Februar; morsom og kort (for Lev Landlig)

Februar er over før vi sukk for oss, kort som den er. Det gjelder å nyte idyllen!

Read more
Endelig et nytt år!
Endelig et nytt år!

 

Julen er over, den er sirlig ryddet bort i kasser, esker, kister og skap, all den hjemmelagede maten er spist opp og det er på tide å tenke i andre baner. Spørsmålet er hva? Finnes det et liv utenom jul? 

Read more
Det er ikke jul før lille julaften
Det er ikke jul før lille julaften

Noen er mer opptatte av julen enn andre. De tenker på jul allerede fra september og spiller julemusikk fra 1. november. De gleder seg til kakebakst, brødbakst, gaveinnpakking, sølvpuss, kjøttrullaging og julestri døgnet rundt. Slik som undertegnede for eksempel.

Read more
Embrace the autumn
Embrace the autumn

I can´t think of a better way to enjoy the autumn than to have a picnic outside in all the glory! 

Read more
The light
The light

I have always searched for moments. For goose bumps experiences. For everything that gives life the little extra. Im a collector! 

Read more
Back to articles

Glade maidager

05.08.2019
Glade maidager

  Før jeg flyttet på landet, bodde jeg i byen. Da var våren en eneste stor fest! Glade maidager fra början til slut. Jeg gledet meg til mai hele året!

Ikke bare er måneden spekket med ekstra fridager, nasjonaldag og konfirmasjoner, men bjørka spretter, blomstene spretter ut i rekordfart, solen skinner og det er blide, våryre folk overalt.

 IMG 4440 4

Det er som om alle hopper rundt i småsko og lette vårklær og spretter champagnekorker i øst og vest for å feire starten på en tilsynelatende lang sommer.

Forskjellen mellom å bo i byen og på landet på denne tiden av året, vil jeg si er enorm.

IMG 5098 2

Bor du i byen er det bare å slenge seg ned på en folksom utendørskafé etter jobb, nippe til et glass tørr hvitvin bak digre solbriller og kjenne lykkerusen.

BB0A3241

Bor du derimot på landsbygden, må du pent brette opp ermene. Den som tror at det å bo på landet bare er ro, harmoni, blomster og duggfriskt gress i solnedgang, tar feil.

Hagen og kjøkkenhagen skal stelles, det er våronn døgnet rundt, barna som har fritidsaktiviteter flere mil unna heimen skal kjøres til alle døgnets tider (for kollektivtrafikk eksisterer selvsagt ikke) og de enorme husene skal vårrengjøres!

I tillegg er Skafferiets hagecafé åpen i helgene og vi tar imot mange gjester og grupper. Altså, vi snakker døgnjobbing. Og den man trodde man var gift med, ser man ikke på minst en måned.

For å toppe det her i gården, har nesten alle i familien bursdag i mai. Det må pinadø bakes kaker og ordnes til selskap annenhver dag. Det er da spesielt artig når de som har bursdag i tillegg ikke møter opp fordi de ikke har tid.

IMG 4470 4

Apropos; for noen år siden ble mannen min 40 år. Midt i mai. Det var våronn. En venn og jeg tenkte vi skulle være lure og bestemte oss for å arrangere overraskelsesfest for hans kone, som også er bonde og har bursdag i mai, og min mann. Vi slår to fluer i ett smekk, tenkte vi. Vi inviterte 100 gjester uten å fortelle det til våre kjære og da dagen kom med strålende solskinn, fuglekvitter og grønne bjørker, lå alt til rette for en fantastisk vårkveld og ikke minst: en velfortjent jobbepause på Helgøya. Tenkte vi. Det var bare én liten detalj vi glemte.

 

Det var våronn! MAN LEKER IKKE VÅRONN! MAN TULLER IKKE MED VÅRONNA! Den lærdommen sitter nå godt. Hva du enn gjør; invitér aldri en bonde til overraskelsesfest under våronna! Mannen min ble, lett underdrevet, litt sint og dro umiddelbart fra festen for å sette seg i traktoren igjen. Vi snakket ikke sammen på en uke. Den andre jubilanten bare gråt.

Vi kan vel si at det har blitt arrangert artigere fester både før og siden. Og det blir ikke noe mer surprise party for å si det slik.

IMG 4602 3

Det beste med å bo på Helgøya i mai, er fargene. Vi har Mjøsa på alle kanter og jorda på Helgøya er næringsrik og ekstremt fruktbar. Dette resulterer i bjørker som er så grønne at du knapt tror det, gresset likeså. Det er få steder det er så vakkert som på Helgøya i mai! Ser man bort fra all jobbingen, nyter vi den stadige endringen som skjer i landskapet. Utsikten utenfor vinduene forandrer seg fra uke til uke og det gir så mye glede å se at det man har dyrket spirer og gror også i år.

Det er liv overalt, vi er tett på naturen og det er veldig fint å være en del av noe så meningsfullt som produksjon av råvarer.

IMG 4672 1

Er værmeldingen fin for den kommende helgen, kaster jeg meg ofte rundt og inviterer gode venner til en spontan, uhøytidelig vårfest. Vi dekker langbord på det indre gårdstunet, tar frem grillen, sørger for Carl Larsson-stemning og feirer starten på sommeren! Om ikke mannen min kommer festen nesten er over, er ihvertfall ikke vennene fra byen vanskelige å be! Maidagene på landet er jammen fine!