Early skafferiet

Noen må holde hjulene i gang 
Noen må holde hjulene i gang 

 Tro det eller ei, men det er faktisk ikke alle som har ferie når alle andre har det.

Read more
Drømmen om midsommer
Drømmen om midsommer

 

Finnes det noe vakrere enn Skandinavisk midsommer? Lyset, lange netter, blomstene, luktene, magien, håpet om en lang og varm sommer… er det ikke dette vi gleder oss til hele året? 

Read more
Glade maidager
Glade maidager

 

Før jeg flyttet på landet, bodde jeg i byen. Da var våren en eneste stor fest! Glade maidager fra början til slut. Jeg gledet meg til mai hele året!

Read more
Jula varer helt til påske 
Jula varer helt til påske 

 

Til tross for at vi fremdeles har grangirlandere hengende på låven og det er opptil flere grantrær rundt omkring på gården, snøen atter en gang ligger rekordlenge og undertegnede er selverklært juledronning, kan jeg med sikkerhet si at julen ikke varer helt til påske.

Read more
Joda, våren kommer -selv på Helgøya! (only in Norwegian)
Joda, våren kommer -selv på Helgøya! (only in Norwegian)

 

Nå er det håp! Det er nesten så jeg ser krokusen spruter opp av bakken og bjørka har fått et snev av grønne museører. Og solen; den varmer ihvertfall mye mer enn for en måned siden. 

Read more
Februar; morsom og kort (for Lev Landlig)
Februar; morsom og kort (for Lev Landlig)

Februar er over før vi sukk for oss, kort som den er. Det gjelder å nyte idyllen!

Read more
Endelig et nytt år!
Endelig et nytt år!

 

Julen er over, den er sirlig ryddet bort i kasser, esker, kister og skap, all den hjemmelagede maten er spist opp og det er på tide å tenke i andre baner. Spørsmålet er hva? Finnes det et liv utenom jul? 

Read more
Det er ikke jul før lille julaften
Det er ikke jul før lille julaften

Noen er mer opptatte av julen enn andre. De tenker på jul allerede fra september og spiller julemusikk fra 1. november. De gleder seg til kakebakst, brødbakst, gaveinnpakking, sølvpuss, kjøttrullaging og julestri døgnet rundt. Slik som undertegnede for eksempel.

Read more
Embrace the autumn
Embrace the autumn

I can´t think of a better way to enjoy the autumn than to have a picnic outside in all the glory! 

Read more
The light
The light

I have always searched for moments. For goose bumps experiences. For everything that gives life the little extra. Im a collector! 

Read more
Back to articles

Endelig et nytt år!

01.29.2019
Endelig et nytt år!

  Julen er over, den er sirlig ryddet bort i kasser, esker, kister og skap, all den hjemmelagede maten er spist opp og det er på tide å tenke i andre baner. Spørsmålet er hva? Finnes det et liv utenom jul? 

 IMG 1365

Svaret er selvfølgelig: ja! 

I det samme øyeblikket julepynten blir satt på loftet her 20. dag jul (å gjøre det tidligere er uaktuelt for en som teller dager til jul hele året) og det faktisk er, tro det eller ei, litt deilig at hele huset føles lettere, renere og ikke så overfyllt, kommer den samme følelsen og tanken hvert år. Kjære; vi må rydde!! Bort med overflødig stæsj, ting man ikke bruker eller trenger og sortér! Ordning och reda, som svenskene sier. Nå skal det jaggu bli ryddig! Velkommen 2019! 

 IMG 3136

Jeg, som alle andre i verden, har latt meg inspirere av sjarmerende Marie Kondo fra Japan. Hun har overbevist meg om at hele huset skal ryddes etter tellekant-prinsippet i løpet av de neste seks månedene. Lett for henne å si, forsåvidt, som sikkert bor i en effektiv, minimalistisk, bitteliten, splitter ny leilighet i Tokyo. 

Jeg er litt usikker på om hun har tenkt på oss med enorme gårdshus på landsbygden i Norge, som ikke bare inneholder mange rom, men også ting, møbler, klær, nips, porselen, mat (!), brev, leker og aviser fra mangfoldige generasjoner tilbake i tid. Folk flest har nok med sitt eget, hva med oss, undres jeg? 

IMG 3774

Vi skal ikke bare holde orden i ting og rot fra egne liv i et "vanlig" hus, som folk flest, men også sørge for å sortere og holde orden på alt fra alle som har vært her før oss.

Og hadde det bare vært ett hus…! Men det er ting overalt! I hovedhuset, i arbeiderboligene, på stabburet, på låven, i det gamle fjøset, i verkstedet, i uthus, kjellere, garasjer og andre bygninger. Jeg mener, vi har et eget ski-klesrom i kjelleren, der vi oppbevarer alt av skiklær og utstyr. Nei, nei, nei, ikke skiene. De har et annet rom. Bare skiklærne, støvler og hjelmer.

Vi har et eget rom for oppbevaring av ekstra glass og porselen… til de gangene vi har så mange gjester at vi ikke har nok i det rommet der vi ellers oppbevarer glass og porselen. Og i huset er det et digert loft som jeg enda ikke har sett enden på, kott, kjellere og ekstra oppbevaringsplass overalt.

Det er til og med skjulte rom. Jeg oppdager nye rom hver uke! Hvor skal vi starte og ta fatt? 

 IMG 2093

På den andre siden er det jo også fordeler med store hus på landet. Det er ikke bare et evig ryddeprosjekt. Det er nemlig alltid et ekstra rom tilgjengelig for å legge rotet i så lenge. Inntil man finner et annet sted å gjøre av det. Og så vet man jo hva man kan bruke de neste tre årene til. Et standard bolighus i Norge ligger vel på rundt 250 kvadrat. Har man da 1500 kvadrat og deler dette på 250, blir det seks halvår. Altså tre år. Kondos plan om seks måneder stemmer jo derfor på en prikk. Resten av husmassen på gården får vi ta på fem år etter det igjen. Det er bare å sette igang! 

IMG 3774 

Jeg har startet med friskt mot i min manns sokkeskuff og selv i min undertøysskuff er nå alt sirlig rullet sammen til bittesmå baller på høykant. Alle klærne jeg eier har blitt lagt i en stor haug (fjell!) på gulvet og jeg koser og klemmer hver eneste stoffbit før jeg vurderer om de skal bli med meg videre eller doneres til et godt formål. De som ikke vekker svært positive følelser når jeg klemmer på dem, takkes pent for tiden de har brukt i livet mitt, og legges forsiktig i gi bort-bunken. 

 IMG 3776

Ettersom vi har dette digre loftet, der julepynten og veldig mye annet er oppbevart, og som også selvsagt skal ryddes (det er ikke medregnet i de tre årene), kan det hende jeg legger alt der først. Inntil jeg er helt sikker på at jeg ikke angrer. Det kan jo også hende at de tre døtrene våre vil bruke noe av det om noen år. Eller kanskje deres barn…?

Tradisjoner er viktig, spesielt når man bor på en gård hvor samme familie har vært siden 1723 og dessuten; en kan jo aldri vite: mote og trender har det med å komme tilbake! Jeg legger det på loftet, jeg.